Gezondheid begint met een gezonde mondhygiëne

In de mond vindt de eerste stap van de vertering van ons voedsel plaats. Het gebit maalt het voedsel in kleine brokken, zodat het voedsel makkelijker wordt verwerkt in maag en darmen. Kauwen we ons voedsel niet goed en zijn de voedsel brokken te groot dan kan ons voedsel niet goed worden opgenomen en poepen we het uit, zonder dat het nut heeft gehad voor ons lichaam. We noemen dit dure poep. Belangrijk is dus dat we goed kauwen op ons voedsel. Neem daarom voldoende tijd en de rust om te eten. Kunnen we niet goed kauwen door een slecht gebit dan is het een hoge noodzaak om langs de tandarts te gaan om het gebit te laten herstellen. 

Als we voedsel kauwen worden ook spijsverteringssappen, speeksel, aan het voedsel toegevoegd. Als we aan lekker eten denken, of we lopen door een straat of op een markt waar lekkere eetgeuren zijn dan loopt letterlijk het water in de mond. Heel onze spijvertering wordt paraat gezet en zegt “kom maar op”. Het speeksel dient goed door ons voedsel gemengd te worden. Zetmeel wordt door het speeksel afgebroken in kleinere stukken. Daarom is het belangrijk rustig te eten. Geniet van elke hap. 

Dus door ons voedsel goed en voldoende lang te kauwen wordt het klaar gemaakt om verder verwerkt te worden in maag en darmen.

De mond met ons gebit is de eerste barrière van ons voedsel met ons lichaam. Als de barrière niet goed functioneert kunnen allerlei stoffen ongewenst ons lichaam binnendringen en we lopen de kans daardoor chronisch ziek te worden. Onze mondflora dient dus optimaal te zijn. Daarom moeten we ons gebit goed poetsen zodat ongewenste bacterie haarden de barrière niet kunnen beschadigen. Vooral tijdens de nacht is er weinig productie van speeksel en kunnen bacteriën nog meer hun gang gaan. We merken dan dat we last van tandplak, tandsteen krijgen. De mondhygiënist weet daar wel raad mee. We kunnen er ook zelf wat aan doen, door ons gebit te poesten met bijvoorbeeld Manuka honing tandpasta. Manuka honing is instaat de tandplak op te lossen en heeft een sterke antibacteriële werking.

Heeft dit artikel uw interesse gewekt dan helpt Salutem u graag verder op weg met uw gezondheid, neem daarom gerust vrijblijvend contact op.