Fructose in light frisdranken ongezonder dan je zou verwachten!

Glucose fructose siroop “fructose” is één van de belangrijkste veroorzakers van overgewicht, obesitas. 

Waarom gebruiken voedingsproducenten dan glucose fructose siroop? 

Het is een goed alternatief voor suiker. De markt vraagt om producten zonder suiker, want van suiker worden we dik. Daarnaast is fructose veel goedkoper dan suiker en is fructose veel zoeter dan suiker. Reden genoeg voor de voedingsproducenten om fructose toe te passen in bewerkte voeding en frisdranken.

Waarom is fructose dan zo slecht voor ons? 

Ons lichaam zet in de lever al het overtollige suiker om in vet. Bij een te grote suiker inname worden we dus dikker. Echter fructose wordt door de lever zo’n 20 maal sneller omgezet in vet. (volgens Jean-Marc Schwarz et al., Conversion of Sugar to Fat, The Journal of the American Osteopathic Association (2017))

Is fructose alleen maar een dik maker? 

Fructose wordt in verband gebracht met de aanmaak van AGE’s (volgensGugliucci. A, Formation of Fructose-Mediated Advanced Glycation End Products and Their Roles in Metabolic and Inflammatory Diseases, American Society for Nutrition (2017)).

AGE’s zijn versuikerde eindproducten in bewerkte voeding. Het is aangetoond dat AGE’s celfuncties verstoren onder andere van ons immuunsysteem en AGE’s kunnen in de hersenen, spierweefsels en lever schade toe brengen.

Reden genoeg om producten met fructose te laten. Fructose zit hoofdzakelijk in de light en zero frisdranken. Neem liever een glas water!